Boorgaten en ringstip

Boorgaten en ringstippen in jouw ontwerp

Alles over de grootte, de positie en het aantal boorgaten en ringstippen in bestanden

Je kunt boorgaten voor plaatmaterialen en ringstippen voor doeken in jouw bestanden maken. Dit kan op twee manieren, in het keuzemenu of door het aan te geven in jouw bestand.

Boorgaten

Boorgaten via het keuzemenu – tijdens het bestellen kies je in het keuzemenu voor boorgaten. Er zijn twee standaard mogelijkheden: in elke hoek of in de bovenhoeken. De grootte van de boorgaten en de gewenste afstand tot de rand kun je zelf invullen.

Grootte boorgat
De minimale diameter van het boorgat is 5 mm. Voor Multiplex, Plexiglas en Forex 5 en 10 mm geldt een minimaal formaat van 7 mm. Kies je voor afstandhouders, dan geldt een diameter van 10 mm per boorgat. Bij zuignappen is dat 5 mm.

Afstand van de rand
De hartmaat is de afstand van de rand van het materiaal tot het centrale punt van het boorgat. Kies je bijvoorbeeld voor een hartmaat van 2 cm. Dan staat het middelste punt van je boorgat precies 2 cm uit de kant.

Boorgaten in het bestand – wil je zelf de positie of de grootte van de boorgaten in jouw bestand bepalen? Maak in dat geval een rond vector contour aan met als lijnkleur ‘cutcontour’. Net als bij cutcontour moet dit toegevoegd worden. 

Let op! Als je bij een dubbelzijdig product boorgaten wilt aanbrengen, moet je ze alleen aan de voorkant in het bestand plaatsen. Dus niet aan beide zijden.

Houd rekening met het volgende:

  • De minimale diameter van het boorgat is 5 mm. De maximale grootte is 25 mm. Kies je voor afstandhouders, dan geldt een diameter van 10 mm per boorgat. Bij zuignappen is dat 5 mm.
  • Geef het boorgat géén vulkleur mee.

Ringstippen

Ringstippen via het keuzemenu – hierbij kies je uit één van de standaardopties.

Ringstippen in het bestand – kies deze optie als je een afwijkende ruimte tussen de ringen wilt. Bij deze optie lever je het bestand aan, waarin je de ringstippen al op de gewenste plekken hebt aangegeven. Gebruik hiervoor deze ringstip. Let erop dat het hart van de ringstip 2 cm vanaf de rand van je opmaak staat. De afloop van 1 cm rondom voeg je daarna toe.

Let op! Als je bij een dubbelzijdig product ringstippen wilt aanbrengen, moet je alleen aan de voorkant stippen in het bestand plaatsen. Dus niet aan beide zijden.