AANLEVER SPECIFICATIES

Welk bestand moet ik aanleveren voor het drukken/printen van een product?

Lever je bestanden bij voorkeur aan in PDF of eventueel een hoogwaardig JPG-bestand, voor alle afwerkingen geldt 1 cm afloop rondom. Lever je bestanden zónder snijtekens aan.

Dus, een drukwerk bestand, .EPS of een .ai bestand maar het “allerliefste” een drukklaar PDF bestand. Graag de teksten omzetten naar lijncontouren. Wij kunnen geen bestellingen printen/drukken met een JPG, GIF of een BMP bestand die als een klein resolutie bestand zijn opgeslagen. Uitzondering: Foto’s van hoge kwaliteit, formaat etc. 

In het kort;
Hoe kan ik mijn logo of beeldmateriaal aanleveren? – Wij controleren de aangeleverde bestanden altijd handmatig. Hieronder enkele tips om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.  

Bestand – Wij ontvangen graag een drukwerkbestand.  
Logo’s – Logo’s kunnen worden aangeleverd in de volgende formaten: EPS, AI of in PDF-formaat. 
Foto’s – Foto’s moeten worden aangeleverd in een hoogwaardig JPG-formaat. Een foto met een bestandsgrootte van 2 of 3 MB zal doorgaans voldoende zijn om tot een goede drukkwaliteit te komen.  

Uploaden van bestanden – Na het voltooien van je bestelling kun je de bestanden ook uploaden. Daarbij graag de laatste 3 cijfers van het ordernummer vermelden.

Afloop / extra ruimte voor afwerking – Alle bestanden graag schoonsnijden/contoursnijden: 1 cm rondom/per zijde. Let op: graag geen snijtekens plaatsen.

Een .JPG opslaan als .PDF? Niet doen!
Wanneer wij een .JPG ontvangen en aangeven dat dit bestand omgezet dient te worden naar een .PDF dan denken veel klanten dat het probleem opgelost is door ‘even het .JPG logo op te slaan als .PDF’. Dit is echter niet de juiste oplossing, aangezien het dan een .PDF zal worden met een ingesloten .JPG afbeelding. Deze afbeelding blijft echter een pixelplaatje en wordt daarmee dus geen lijnbestand.

Online bestellen in 5 stappen: – Plaats je bestelling online – upload de bestand(en) – je ontvangt een proefbestand per email – na je akkoord gaan we over tot printen/drukken – gemiddelde levertijd is 5  werkdagen.

———————————————————————————————————————————

Het opmaken van bestanden

Bij het opmaken van PDF-bestanden voor digitale prints, wil je kwaliteitsverlies voorkomen. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan.

Maak tijdens de opmaak van jouw PDF-bestand een inschatting, welke resolutie geschikt is voor de toepassing.

Tips voor een optimaal resultaat

  • – Maximaal 30.000 pixels per zijde, maximaal 1 gb aangegeven bij afbeeldingsgrootte in Photoshop.
  • – Voor alle afwerkingen geldt: 10 mm afloop rondom. 
  • – Gebruik nooit de optie aanleveren als JPG om bestanden groter op te maken dan voor PDF mogelijk is.
  • – Wij raden downsamplen tijdens het opslaan van de PDF af.
  • – Pas de resolutie aan bij werken op schaal.
  • – Pas zip compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.

Tenslotte, afvlakking zorgt in bepaalde gevallen voor zwaardere, moeilijker te verwerken bestanden.

Lettertypen en lettercontouren

Zet actieve tekst indien mogelijk om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Zorg er in ieder geval voor dat lettertypen ingesloten worden in de PDF.

Lagen in de PDF

Uit de opbouw in lagen kan onze RIP geen informatie halen m.b.t. printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot. Vlak bestanden daarom af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen.

Laagopbouw wordt tijdens onze geautomatiseerde voorbereiding afgevlakt. Bij onzichtbare/verborgen lagen vanuit Illustrator, bestaat het risico dat deze toch geprint worden. Als er belangrijke informatie voor onze DTP-afdeling in de lagen is verwerkt, raden wij aanlevering via e-mail of WeTransfer aan.

Overdruk (Overprint)

In de RIP-software wordt vulling/lijn overdruk herkend en gesimuleerd.Kleuren van overlappende objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full color opbouw. Wit als proceskleur (CMYK 0-0-0-0) op overdruk, wordt niet zichtbaar. Deze softwarefunctie dient vooral voor de herkenning van steunkleuren, zoals wit print onder/boven de full color objecten.

Tips:

  1. Het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) is representatief voor het uiteindelijke resultaat.
  2. Vink ’Overdrukken simuleren’ aan om het effect van overdruk en transparantie te controleren.
  3. Door de cursor in de opmaak te plaatsen, is te controleren welke opbouw er precies gegenereerd wordt. De waarden van proces- en steunkleuren zijn zichtbaar in het venster ‘Scheidingen’. De waarden vormen de input voor de RIP.
  4. In Adobe Illustrator is het effect te controleren in weergave ‘Voorvertoning overdruk’.

Let op: De uitwerking van transparantie en overdruk wat te zien is in het uitvoervoorbeeld, wordt ook zo uitgevoerd in de print.

Cutcontour / Vorm snijden van je product
Alle bestanden die niet in een rechthoek of vierkant worden gesneden worden in contour gesneden. Hierbij geeft het cutcontour aan waar én hoe exact wij jouw ontwerp gaan snijden of frezen. 

Lijncontouren; bestand aanleveren als lijncontour/cutcontour

———————————————————————————————————————————

Afloop voor afwerking in bestanden

Voor alle afwerkingen geldt: 10 mm afloop rondom. 

De uitzonderingen zijn template-bestanden en Canvasdoeken. Voor Canvasdoeken geldt een afwijkende afloop: bij frames met een dikte van 18mm is de afloop 30mm, bij een dikte van 38mm is dit 45mm. Bij template-bestanden wordt de extra ruimte die vrijkomt voor zomen en/of tunnels naar achteren gevouwen.

Houd een extra 10 mm als marge aan binnen het afgewerkte formaat. We raden aan om hier geen belangrijke beelden, logo’s en/of teksten plaatsen. 

Mocht het formaat van jouw geüploade bestand niet overeenkomen met benodigde formaat, dan kun je de optie ‘opvullen’ toepassen in de Upload. Jouw bestand wordt door de Upload vergroot of verkleind tot het benodigde formaat met de juiste afloop. Tekst en beeld niet in de afloop plaatsen en voorkom dat het bestand uit verhouding wordt getrokken. De rode stippellijn in de voorvertoning geeft het eindformaat van je product weer. Is jouw afbeelding uit verhouding? Pas het bestand dan aan in plaats van ‘opvullen’ te kiezen.

———————————————————————————————————————————

De beste resolutie voor het beste resultaat

De minimale en maximale resolutie van jouw bestanden voor het beste eindresultaat, hangt af van de toepassing en de zichtafstand.

In het algemeen varieert de resolutie tussen de 30 tot 150 dpi. We geven je enkele tips:

  • Vanaf 70 dpi: scherpe print en ook van dichtbij goed lees- en zichtbaar. Prima resolutie voor bijvoorbeeld beurstoepassingen.
  • Tussen 30-70 dpi: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn. Deze resolutie gebruik je bij spandoeken of wandpanelen.
  • Minder dan 30 dpi: de resolutie voor extreem grote printafmetingen, zoals XL spandoeken of billboards. Met deze relatief lage resolutie houd je de bestanden bewerkbaar en voldoe je aan onze maximale bestandsgrootte. 

DPI zijn ‘dots per inch’. Met DPI geef je het aantal pixels per inch (ter vergelijking: 1cm = 2,54cm) aan. Hoe hoger de DPI, hoe hoger de resolutie en hoe scherper én duidelijker jouw afbeelding of ontwerp. 

———————————————————————————————————————————

Welke kleur zwart aanleveren in jouw ontwerp

Hoe je de kleur zwart het beste aanlevert in CMYK, 

Bij het ontwerpen en opmaken van jouw bestanden gebruik je regelmatig de kleur zwart. Sterker nog, het is een van de meest toegepaste kleuren in ieder ontwerp. Maar zwart is niet altijd ‘gewoon’ zwart. De kleur zwart kent vele variaties. 

Hoe lever jij nou de beste kleur zwart aan in jouw ontwerp? Voor digitaal printen gebruik je voor de meeste ontwerpen standaard de CMYK-verhouding C0% M0% Y0% K100%. Is je print voornamelijk zwart en/of wil je een echt diepe, zwarte kleur bereiken? Dan raden wij de verhouding C100% M100% Y100% K100% aan.